Bij In’t Kleur hebben wij een passie voor de natuur.

IN'T KLEUR, PASSIE VOOR DE NATUUR

In 2020 werd erg duidelijk werd dat we slechts een schakel zijn van een ketting. Yoni Van Den Eede zei het al eerder, we zijn allemaal ecologisch. Ieder van ons is verweven met het lot van een ander, van het volledige ecosysteem, van de planeet.

Daarom willen we een schakel zijn naar een duurzaam verhaal, naar een bredere maatschappelijke inzet. We besloten onze ecologische voetafdruk te compenseren door te investeren in bomen en bosaanplanting.
 
 
 
 

BOSAANPLANTING

Bomen zaaien


In’t Kleur heeft als bedrijf een bepaalde ecologische voetafdruk. Omwille van onze werkzaamheden, is het gebruik van stroomgroepen noodzakelijk en bijgevolg dus ook wagens die deze stroomgroepen kunnen verplaatsen. En aangezien we een breed werkgebied hebben, leggen we ook heel wat kilometers af om onze werven goed op te volgen.

Via Treecological hebben we onze eigen voetafdruk als bedrijf berekend. We besloten om deze voetafdruk te compenseren met de aanplanting van bomen.

Maar we hebben ons niet enkel beperkt tot de nodige compensatie. We hebben beslist om per uitgevoerde werf sinds 2007 € 1 te schenken aan ‘het klimaat’. Zo doen we veel meer dan enkel compenseren, maar investeren we ook echt in een duurzame toekomst.

In januari 2021 konden we een eerste cheque overhandigen aan Ondernemers zonder Grenzen.
 
 

ONDERNEMERS ZONDER GRENZEN

Verwoestijning tegen gaan


Nadat we een zicht hadden op het budget dat we willen investeren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, zochten we een goede partner om de investering mee te doen.

Op dit moment zijn er – gelukkig – heel wat initiatieven om uit te kiezen zoals van Bos+, Natuurpunt, Klimaatbossenfonds etc…

We kiezen om in zee te gaan met Ondernemers zonder Grenzen. Deze organisatie zet zich al sinds 2007 in leven en welvaart te brengen naar gebieden die getroffen zijn door verwoestijning. Er worden niet alleen bossen aangeplant in verwoestijnde gebieden, maar de lokale bevolking wordt hierin opgeleid om dit project te beheren. En zo is dit niet enkel een bevordering van het milieu, maar ook van de lokale welvaart.
 
 
 
In’t Wit en Ondernemers zonder Grenzen zitten samen rond de tafel om de cheque in ontvangst te nemen
 
 
 
Een korte film van de laatste realisaties (2021) in Mbar Toubab (Senegal) waar ook onze bomen zijn ingezaaid
 
 

NATUURPUNT

Lokale Inzet


Naast deze compensatie van onze ecologische voetafdruk op grote schaal, vinden we het ook belangrijk om lokaal mee te bouwen aan onze bossen. En elke vierkante meter bos telt.

Vandaar dat we ook Natuurpunt Herzele een stevig duwtje in de rug gegeven hebben om het plaatselijke Duivenbos mee te beheren. Het Duivenbos is een bronnenbos in de Vlaamse Ardennen. Het maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) en is een thuis voor schaatsenrijders, poelslakken, libellen en waterjuffers en nog zo veel meer.

Het bos is de moeite waard om te verkennen, maar wel best met laarzen. 😉