Airtex fotobehang
Pimp je (kantoor)muur: kies voor Airtex fotobehang
23 juni 2022
De kleur van 2023
19 september 2022

Matte, zijdematte, zijdeglanzende of hoogglanzende verf?

Twijfel je over de keuze van afwerkingsverf voor jouw muren? Wij geven je meer uitleg over de verschillende types verf, gaande van matte en zijdematte verf tot zijde- en hoogglanzende verf, allen verschillend in onderhoud en dekkingsgraad. Zo ontdek jij welke soort afwerkingsverf het beste past bij jouw levensstijl, interieur en muren.

Matte verf: makkelijk, gezellig & efficiënt

Matte verf is over het algemeen makkelijk aan te brengen. Bovendien zorgen de oneindige variaties in het kleurengamma van matte verf dat je steeds de sfeer kan creëren die jij voor ogen hebt. Een oase van rust met zachtgroene, blauwe of pastelkleurige tinten of eerder het natuurlijke, kalkachtige en sobere uiterlijk van deze verf laten spreken in je horecazaak om je gasten niet alleen appetijtelijk, maar ook visueel te kunnen bekoren?

Doordat matte verf het licht verzacht, creëert het een gevoel van intimiteit en gezelligheid. Matte verf kan dus in beide gevallen het uitgangspunt zijn.

lightbulb

Een matte verf weerspiegelt weinig licht

brush

Een matte verf is heel dekkend en maakt kleine imperfecties onzichtbaar.

Cleaning-outline

Matte verven zijn sinds kort ook afwasbaar en uiterst bestendig (bij professionele merken.

bucket

Een matte verf is heel dekkend en maakt kleine imperfecties onzichtbaar.

Zijdematte verf: een zijdeachtige uitstraling voor jouw muren

Een zijdematte afwerking is de tussenstap om van matte verf naar zijdeglanzende verf te gaan. Het is een fluweelmatte verf die een iets zijdeachtigere toets heeft dan de matte verf. Deze verf is makkelijk te onderhouden en geeft je muren een mooie, zijdeachtige uitstraling.

Zijdematte verf wordt vaak gebruikt bij hout, zoals bij het verven van deuren, keukenkasten, maar ook op behandeld metaal, radiatoren, muren, PVC en keramiek komt deze verf goed tot zijn recht.

lightbulb

Weerspiegelt iets meer licht dan de matte verf.

brush

Een zijdematte verf heeft een goede voorbereiding van de ondergrond nodig.

bucket

Dekt minder oneffenheden dan matte verf, maar de dekkingsgraad is nog steeds hoog.

Zijdeglanzende verf: een sluier van licht

Zijdeglanzende verf, ook wel satijnverf genoemd, reflecteert veel licht waardoor het een lichte sluier creëert op jouw muren. Zijdeglanzende verf is daarom uiterst geschikt voor (door)gangen en trappenhuizen. Aangezien zijdeglanzende verf erg makkelijk te onderhouden is, wordt het ook vaak gebruikt in badkamers en keukens.

Zijdeglanzende verf bij een project in Westrem

brush

Een zijdeglanzende verf heeft een goede voorbereiding van de ondergrond nodig.

bucket

Een zijdeglanzende verf bevat minder poriën (is minder microporeus) en is daardoor beter bestand tegen vocht.

Hoogglanzende verf: een spiegelend statement

Hoogglanzende, donkergekleurde verf weerkaatst het licht bijna als een spiegel. Net daarom is een goede voorbereiding van de ondergrond cruciaal vooraleer je een hoogglanzende verf aanbrengt.

Hoogglanzende verf wordt vaak gebruikt om een eyecatcher te creëren, een accent of plafond dat onmiddellijk in het oog springt. Of een volledige, hippe muur. Ook voor kinderkamers of in de keuken wordt deze verf vaak gebruikt omwille van de hoge afwasbaarheid.

lightbulb

Een hoogglansverf reflecteert erg veel licht.

brush

Een hoogglanzende verf vereist een grondige voorbereiding van de ondergrond.

Cleaning-outline

Een hoogglanzende verf is erg goed bestand tegen vocht en bijgevolg dus erg onderhoudsvriendelijk.

bucket

Een hoogglanzende verf is erg moeilijk aan te brengen en wordt best in een lakkerij verspoten.

Elke soort verfafwerking en elk type glans zorgt voor een andere uitstraling. Combinaties zijn echter ook mogelijk en kunnen een extra creatieve toets geven aan de ruimte. Je kan dus gerust experimenteren met diverse soorten verf en kleur.

Hulp nodig bij je schilderwerken? Schilderwerken In’t Kleur staat je graag bij om de afwerkingsverf van jouw keuze volledig tot zijn recht te laten komen in jouw ruimte.

DEEL DIT BERICHT VIA